Cerita Melayu Tak Best!!



Assalamualaikum and salam sejahtera ke atas junjungan nabi Muhammad S.A.W.
Tgok tajuk dah taw la hint nak story sal ape..aku bukan nak cakap apa la aku nie orang melayu dan beragama islam..aku sangat cepat bosan bile menonton filem or drama melayu aku pun xfaham kenapa la weyh…aku x tahu la korang mcm ne p aku macam tu la aku xdapat nak FOKUS bile tgok cerita melayu nieyh…



Aku taw orang mesty akan marah or rase menyampah dengan entry aku kali nieyh p aku bukan apa la aku sekadar meluahkan la apa yang aku rasa. & F.Y.I aku nieyh kalau balik rumah sangat jarang tgok TV…sebab aku x minat lerr….unless kalau ade ceramah ke or 30 minit Ustad Don ke WHI ke….hah rancangan macam tuh aku tgok la….hihihi bukan nak ckp aku nie kuat islam ke islamik sangat ke x lah aku nieyh org biasa yang masih kurang lagi ilmu agama di bumi allah nie tapi aku mmg x minat la nak tgok cerita melayu.


Pandangan aku sal drama melayu nieyh bukan apa ada jugak drama yang dapat menginsafkan diri kita tapi kana pa yang aku nampak skunk makin banyak drama yang macam poyos je la…sebab??


1..drama melayu mesty cite sal orang kaye2 pastuh mak bapak nak jodohkan anak dieorang dengan orang yang setaraf la konon…


2..kalau cite sal orang miskin @ kurang berkemampuan die mesty orang yang kene tindas pastuh seolah2 macam x mampu nak bangun sendiri kalau dah terjatuh hah ….!


3..kalau berkaitan gan isu remaja lak mesty nak pakaian tuh sexi habes..x leyh ker pakaian tuh lau nak tunjukkan die tuh bermasalah skalipon jangan la smpi pakaian tuh nak terkeluar semua yang tersembul…


4..kalau wat citer islamik tuh jangan la ade lak adegan pegang2…perlu ke pegang2 kalau dah name cerita islamik???


Kalau filem melayu pulak la kana apa yang aku nampak hampir sama & one more thing apa yang aku perasan sekarang banyak sangat opppsss bukan banyak sangat tapi terlampau banyak la cerita pasal hantu…ape kejadahnye??? Aku memang tak faham ape motif nye???


Erhmm korang lak ape pandangan korang??? Aku as usual la even aku nieyh melayu tapi aku x la taksub sangat bile filem ape2 kuar panggung unless ak da follow citer tuh…mcm Twilight..Hantu Kak Limah aku suke cite nieyh sebab aku orang Pure Pey-Rock so aku suke dengar loghat yang digunakan plus kG Pisang tuh tempat permainan arwah atuk aku dlu…so tuh kenangan la…hihihihi..ok chau dlu bubye…!

9 comments:

cweet pinky said...

betul , pengarah suke gune alsan untuk pengajaran bile buat filem ke drama ...

kakibusuk said...

aku sokong!! cite melayu xde identiti sndiri and xde kualiti. naseb baik pengarah a razak mohaideen tu da lama xbuat filem. kalau x,,,hampeh! aku pon layan citer komedi jer. kalau romantik or ala2 filem gangster jgn harap ar aku nk nengok. x kesiyo teman!

c!kon!ech!c said...

@cweet pinky memey ah....alasan kuno jugak!!!sebenar nye lebih kepada mengajar budak jadik jahat bukan nye perbetulkan keadaan

c!kon!ech!c said...

@kakibusuk tman pon ghope itu juge lerr cik kakibusuk oi hahahaha

Sue PeLik said...

sekang neh plak trend cerita sal kawen tak suka last2 jatuh cinta. adaptasi dari novel berlambak2. huhuhu.

Quran Kini said...

Assalamualaikum,

Saya dari QuranKini.com ingin ingin menjemput saudara/saudari untuk menyertai program affiliate kami (produk: Al-Quran Digital) dan menjana pendapatan tambahan melalui blog ini. Ia baru sahaja dilancarkan pada 8 Februari 2013 (Jumaat).

Caranya mudah sahaja: -
1. Daftar PERCUMA di QuranKini Affiliate > Klik pada butang 'Klik Di Sini Untuk Mendaftar'
2. Login akaun anda.
3. Pilih tab 'Bahan Promosi' > 'Banners/Links'
4. Copy & paste link pada blog anda

Setiap unit yang terjual, anda bakal menjana RM50.00 dan bayaran komisyen dilakukan setiap minggu terus ke akaun bank anda. TIADA sebarang limit berapa banyak pendapatan yang anda boleh jana. Mungkin mampu mencecah RIBUAN ringgit sebulan!

Malah bukan itu sahaja, bayangkan ganjaran pahala yang bakal anda terima setiap kali pembeli membaca Al-Quran Digital tersebut = pelaburan akhirat.

Terima kasih,
Team QuranKini

p/s: Sila sebarkan jemputan kepada rakan-rakan anda yang lain. InsyaAllah mendapat keberkatan bersama!

c!kon!ech!c said...

@Sue PeLik setuju sgt gan sue..huhuhuh dah ketandusan idea sbb tuh adaptasi dari novel...

Nurulee said...

Betui betui.

cweet pinky said...

bab adaptasi tuh takleyh jgk cakap takde idea. ade segelintir peminat novel nih. dowg nak novel yang dowg minat di lakon lyar tapi kalaw dah 1produksi tuh buat then top mula la berderet produksi laen nak buat jgk